Úvod Aktivity katedry Výstavy a prezentace Pohledový beton (03.11.2008)

Pohledový beton (03.11.2008)

Dne 3.11.2008 byla na Fakultě stavební zahájena výstava s názvem Pohledový beton. Pořadatelem této výstavy byla naše katedra.

Výstava byla rozdělena do 5-ti části a podíleli se na ní tito autoři:

  • LADRA - hlavní architekti propagující ve svých dílech pohledový beton
  • SVOBODOVÁ (studentka) - chyby v realizaci pohledového betonu
  • SVOBODA - "Berlínské panorama 2008" - stavby s pohledovým betonem
  • ŠTEGR - výzkum pohledového betonu
  • KOLEKTIV KATEDRY (za kolektiv připravil Šulc) - výzkum POPbetonu, nový typ bezcementového betonu na GEOPOLYMERNÍ BÁZI.

Informace: doc. Ing. Pavel Svoboda, CSc.

ÚVAHA - POHLEDNÝ BETON

Proč jsme výstavu o pohledovém (architektonickém) betonu nazvali POHLEDNÝ BETON?

Myslíme si, že nepostačuje pouhý „technický“, nebo „technicistní“ přístup k realizaci betonové konstrukce s nezakrytými povrchy, jejichž případná další úprava nezastírá použitý materiál – beton.

Vždy půjde o estetické působení takové konstrukce a to jak v celku, tak rovněž v detailu. Postavené objekty by se rozhodně měly také líbit. Nemusí být přímo krásné, ale měly by být „pohledné“.

Rozumíme tím to, že všichni, kdož se na jejich realizaci podíleli byli vedeni stejnou myšlenkou – neodbýt svoji práci, ale věnovat jí veškerou pozornost i své nasazeni. Estetická měřítka se během času proměňují. Věci, které jejich tvůrci dělali opravdu s láskou, si však svůj půvab ponechávají stále. Jsou-li se stejnou láskou ošetřovány dalšími uživateli, zůstávají pohledné a těší naše oči.

Je trochu skličující, když sami tvůrci nevěří estetickému působení vytvořené betonové konstrukce a proto přistupují k jejímu dodatečnému „zkrášlování“, jak se nyní děje v nové budově Národní technické knihovny.

Obáváme se, že taková výzdoba utvrdí především mladé návštěvníky v přesvědčení, že v 21. století patří beton a „graffiti“ neodvolatelně k sobě. Prostě – být jenom pohledný už dnes zkrátka nepostačuje.

Autoři příspěvku: Josef Ladra a Pavel Svoboda

Fotogalerie z výstavy: